Podzimní chilli
Hřejivý recept na hovězí chilli je dokonalý pro chladné dny. Pohostěte s ním přátele nebo příbuzné.
INGREDIENCE:
- 1 lžíce olivového oleje
- 600 g hovězího masa, nakrájeného na kostky
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- 2 čajové lžičky uzené papriky
- 1 lžíce chipotle pasty
- špetka mořské soli a černého pepře
- 2 červené cibule, jemně nakrájené
- 4 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 1 malá červená chilli paprička, bez semen a jemně nakrájená
- 1 červená paprika, bez semen a jemně nakrájená
- 1 lžíce tomatového protlaku
- 400 g nakrájených rajčat z plechovky nebo čerstvých
- 200 ml hovězího vývaru
- 300 ml vody
- 1x 400 g plechovka červených fazolí, sceděných
Na mexické nakládané cibule:
- 1 velká červená cibule, jemně nakrájená
- šťáva ze 2 limetek
- 1 čajová lžička soli
K servírování:
- vařená rýže
- tortilla chipsy
- crème fraiche
- 1 jarní cibulka, jemně nakrájená
- 1 avokádo, nakrájené na kostky
- 1 malý svazek koriandru
POKYNY:
- V multifunkčním hrnci rozpalte olivový olej na vysoký stupeň. Jakmile se rozsvítí zelená kontrolka, přidejte hovězí maso a opečte ho ze všech stran do hněda.
- Přimíchejte kmín, oregano, papriku, chipotle pastu, sůl a pepř. Obalte a nechte za stálého míchání vařit asi minutu, dokud směs nezačne vonět.
- Přidejte cibuli, česnek, chilli a nakrájenou papriku a dál vařte 2 až 3 minuty, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte protlak, rajčata z plechovky, hovězí vývar a vodu.
- Důkladně promíchejte všechny ingredience a zakryjte pokličkou. Přiveďte k varu, pak stáhněte na nízký stupeň. Nechte jemně bublat 1 ½ hodiny, občas promíchejte.
- Půl hodiny před koncem vaření přidejte fazole a promíchejte.
- Mezitím si připravte mexické nakládané cibule. Smíchejte nakrájenou červenou cibuli s limetkovou šťávou a solí. Čím déle bude cibule ve směsi, tím více zrůžoví. Nechte odstát a před podáváním sceďte přebytečnou tekutinu a v případě potřeby dochuťte.
- Uvařte rýži podle návodu na přebalu.
- Rozdělte rýži do 4 misek, přidejte chilli, tortilla chipsy a zakončete lžící crème fraiche. Posypte jarní cibulkou, nakrájeným avokádem a koriandrem. Nakonec přidejte mexické nakládané cibule.