Podzimní chilli

Hřejivý recept na hovězí chilli je dokonalý pro chladné dny. Pohostěte s ním přátele nebo příbuzné.

INGREDIENCE:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 600 g hovězího masa, nakrájeného na kostky
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 čajová lžička sušeného oregana
  • 2 čajové lžičky uzené papriky
  • 1 lžíce chipotle pasty
  • špetka mořské soli a černého pepře
  • 2 červené cibule, jemně nakrájené
  • 4 stroužky česneku, jemně nakrájené
  • 1 malá červená chilli paprička, bez semen a jemně nakrájená
  • 1 červená paprika, bez semen a jemně nakrájená
  • 1 lžíce tomatového protlaku
  • 400 g nakrájených rajčat z plechovky nebo čerstvých
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 300 ml vody
  • 1x 400 g plechovka červených fazolí, sceděných

Na mexické nakládané cibule:

  • 1 velká červená cibule, jemně nakrájená
  • šťáva ze 2 limetek
  • 1 čajová lžička soli

K servírování:

  • vařená rýže
  • tortilla chipsy
  • crème fraiche
  • 1 jarní cibulka, jemně nakrájená
  • 1 avokádo, nakrájené na kostky
  • 1 malý svazek koriandru

POKYNY:

  1. V multifunkčním hrnci rozpalte olivový olej na vysoký stupeň. Jakmile se rozsvítí zelená kontrolka, přidejte hovězí maso a opečte ho ze všech stran do hněda.
  2. Přimíchejte kmín, oregano, papriku, chipotle pastu, sůl a pepř. Obalte a nechte za stálého míchání vařit asi minutu, dokud směs nezačne vonět.
  3. Přidejte cibuli, česnek, chilli a nakrájenou papriku a dál vařte 2 až 3 minuty, dokud zelenina nezměkne.
  4. Přidejte protlak, rajčata z plechovky, hovězí vývar a vodu.
  5. Důkladně promíchejte všechny ingredience a zakryjte pokličkou. Přiveďte k varu, pak stáhněte na nízký stupeň. Nechte jemně bublat 1 ½ hodiny, občas promíchejte.
  6. Půl hodiny před koncem vaření přidejte fazole a promíchejte.
  7. Mezitím si připravte mexické nakládané cibule. Smíchejte nakrájenou červenou cibuli s limetkovou šťávou a solí. Čím déle bude cibule ve směsi, tím více zrůžoví. Nechte odstát a před podáváním sceďte přebytečnou tekutinu a v případě potřeby dochuťte.
  8. Uvařte rýži podle návodu na přebalu.
  9. Rozdělte rýži do 4 misek, přidejte chilli, tortilla chipsy a zakončete lžící crème fraiche. Posypte jarní cibulkou, nakrájeným avokádem a koriandrem. Nakonec přidejte mexické nakládané cibule.