Mrkvový dort

Vynikající mrkvový dort, který zvládnete snadno připravit. Hodí se například na oslavu nebo i jako sladká tečka při odpoledním čaji s přáteli.

INGREDIENCE:

  • 230 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 210 g měkkého hnědého cukru
  • 155 ml slunečnicového oleje
  • 100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 260 g nahrubo nastrouhané mrkve
  • 3 středně velká vejce z volného chovu

Na polevu

  • 85 g změklého másla
  • 130 g plnotučného smetanového sýra
  • 240 g prosátého moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkové esence

POKYNY:

Předehřejte si troubu na 180 °C. Vymažte dvě 18cm kulaté dortové formy s volným dnem a vysypte práškem do pečiva.

Prosejte mouku, prášek do pečiva a koření. Vše promíchejte a dejte stranou.

Pomocí bezdrátového ručního mixéru ve velké míse začněte míchat vejce s cukrem na rychlost 1 a poté zvyšte rychlost na 5. Mixujte asi minutu, dokud nebude těsto světlé a husté.

Přilijte polovinu oleje a šlehačem mixujte na rychlost 4. Přidejte zbývající olej a pokračujte v mixování, dokud se zcela nespojí.

Přidejte nastrouhanou mrkev a vlašské ořechy a krátce promixujte na rychlost 2, dokud se nespojí.

Přidejte suché přísady a míchejte při rychlosti 2, dokud se těsto zcela nespojí. Dávejte pozor, abyste ho nepřešlehali.

Nalijte do připravených dortových forem a rovnoměrně rozetřete. Pečte 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

Nechte těsta 5 minut odpočívat ve formě, poté je vyklopte a nechte zcela vychladnout.

Na polevu vyšlehejte máslo ve velké míse na rychlost 5, dokud není opravdu měkké.

Přidejte smetanový sýr a vanilkovou esenci a pokračujte ve šlehání. Přidejte prosátý moučkový cukr a opatrně šlehejte na rychlost 1, dokud se nespojí, a poté zvyšte rychlost na 5, dokud nebude poleva hladká.

Jeden plát dortu položte na dortový stojan nebo servírovací talíř. Navrch naneste asi třetinu polevy a rovnoměrně ji rozetřete, než na ni položíte druhý plát dortu. Povrch a boky potřete zbývající polevou.

Tip: Chcete-li vytvořit třípatrový dort, rozdělte těsto do tří 15cm dortových forem.