Vynikající mrkvový dort, který zvládnete snadno připravit. Hodí se například na oslavu nebo i jako sladká tečka při odpoledním čaji s přáteli.
Na polevu
Předehřejte si troubu na 180 °C. Vymažte dvě 18cm kulaté dortové formy s volným dnem a vysypte práškem do pečiva.
Prosejte mouku, prášek do pečiva a koření. Vše promíchejte a dejte stranou.
Pomocí bezdrátového ručního mixéru ve velké míse začněte míchat vejce s cukrem na rychlost 1 a poté zvyšte rychlost na 5. Mixujte asi minutu, dokud nebude těsto světlé a husté.
Přilijte polovinu oleje a šlehačem mixujte na rychlost 4. Přidejte zbývající olej a pokračujte v mixování, dokud se zcela nespojí.
Přidejte nastrouhanou mrkev a vlašské ořechy a krátce promixujte na rychlost 2, dokud se nespojí.
Přidejte suché přísady a míchejte při rychlosti 2, dokud se těsto zcela nespojí. Dávejte pozor, abyste ho nepřešlehali.
Nalijte do připravených dortových forem a rovnoměrně rozetřete. Pečte 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Nechte těsta 5 minut odpočívat ve formě, poté je vyklopte a nechte zcela vychladnout.
Na polevu vyšlehejte máslo ve velké míse na rychlost 5, dokud není opravdu měkké.
Přidejte smetanový sýr a vanilkovou esenci a pokračujte ve šlehání. Přidejte prosátý moučkový cukr a opatrně šlehejte na rychlost 1, dokud se nespojí, a poté zvyšte rychlost na 5, dokud nebude poleva hladká.
Jeden plát dortu položte na dortový stojan nebo servírovací talíř. Navrch naneste asi třetinu polevy a rovnoměrně ji rozetřete, než na ni položíte druhý plát dortu. Povrch a boky potřete zbývající polevou.
Tip: Chcete-li vytvořit třípatrový dort, rozdělte těsto do tří 15cm dortových forem.