Makronky

Francouzské sladké pusinky, které snadno připravíte s naším programem Expert Prep Pro. Můžete postupovat podle našeho receptu nebo připravit různé varianty s různými náplněmi.

INGREDIENCE:

  • 170 g moučkového cukru
  • 160 g mletých mandlí
  • 120 ml bílků rozdělených na 2 části (pokojová teplota)
  • 50 ml vody
  • 160 g cukru krystal
  • ½ lžičky vybraného potravinářského barviva (nepovinné)

Ganache náplň:

120 ml smetany ke šlehání
120 g hořké čokolády, jemně nasekané

POKYNY:

Vložte moučkový cukr a mleté mandle do velké pracovní mísy přístroje Cuisinart Expert Prep Pro s velkým nožem. Pulzujte dokud se ingredience nespojí, a pak pulzujte ještě 15x.

Směs prosejte do velké mísy a všechny částečky, které zůstanou v sítu, vyhoďte.

Do mandlové směsi vmíchejte polovinu bílků a případně přidejte potravinářské barvivo. Promíchejte, aby vznikla hustá hmota.

Připravte si cukrový sirup a druhou polovinu bílků vyklopte do mísy s vysokým okrajem. Pokud máte k dispozici stojanový mixér, můžete ho použít.

Do malého hrnce dejte 50 ml vody a krystalový cukr a na střední teplotu přiveďte k varu. Když se teplota sirupu blíží 110 °C (změřte pomocí kuchyňského teploměru na cukr), začněte rychle šlehat bílky do pěny (rychlost 10, pokud používáte náš stojanový mixér).

Jakmile cukrový sirup dosáhne teploty 116 ºC, pomalu jej přelévejte po stěně mísy na bílky a vyhněte se šlehači.

Pokračujte v rychlém šlehání (na rychlosti 10), dokud nevychladne a nezískáte lesklou strukturu. Dávejte pozor, abyste ji nepřešlehali.

Přidejte výsledek do mandlové směsi a dobře promíchejte.

Vyložte 2 velké plechy pečícím papírem. Lžíci pusinek a mandlové směsi dejte do sáčku s 1 cm dlouhou obyčejnou tryskou. Na plechy nanášejte malé kuličky o průměru asi 3 cm. Prudkým poklepáním plechu odstraňte zachycené vzduchové bubliny a poté nechte makronky přibližně 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.

Předehřejte troubu na 170 °C / 150 °C s ventilátorem / plyn 3-4.

Pečte makronky 12 minut. Sundejte makronky z plechu a nechte je vychladnout.

Čokoládová ganache náplň

Pro přípravu náplně nalijte smetanu do malého hrnce a přiveďte ji téměř k varu.

Čokoládu vložte do skleněné misky a zalijte ji zahřátou smetanou. Nechte několik minut odstát a pak společně prošlehejte, dokud nebude směs hladká. Nechte odstát, dokud směs nedosáhne správné konzistence.

Čokoládovou směs vložte do čistého sáčku s 1cm tryskou. Na plochou stranu makronky naneste asi jednu čajovou lžičku ganache a navrch přidejte druhou půlku makronky. Opakujte se zbývající ganache.

Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce přes noc a druhý den podávejte.